Wontons zijn heerlijke gestoomde deeghapjes, gevuld met bijvoorbeeld gehakt varkensvlees of garnalen. Wat je ook goed kunt gebruiken is de inhoud van een braadworstje van varkersvlees of kip. Dat vlees is al gekruid, dus doe er dan wel wat minder sojasaus bij. Je hebt er verder een stoommand, een stoompan of een inzet-stoommandje voor nodig. Geef bij deze wontons een kommetje sojasaus gemengd met wat sesamolie.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 30 kleine wontonvelletjes
  • 150 gram varkensgehakt of half om half
  • 2 gedroogde Chinese paddenstoelen (shii take)
  • stukje gemberwortel (1 cm)
  • 1 voorjaarsuitje
  • 2 paksoibladeren
  • 1 eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel rijstwijn
  • 1 theelepel maïzena
  • vers gemalen witte peper
  • sesamolie

Bereidingswijze:

Laat op tijd de wontonvelletjes ontdooien. Week de paddenstoelen een kwartiertje in een kom met kokend water. Spoel ze goed af onder de kraan, er kan nog wat zand onder de rand zitten, en snijd ze daarna klein. Schil de gemberwortel  en ook zo klein mogelijk snijden. Snijd het voorjaarsuitje in ringetjes. De paksoi klein snijden. Doe alles in de keukenmachine en maal het zo fijn mogelijk.

Kneed in een kom het gehakt met de paddenstoelen, gember, sjalotje, paksoi, sojasaus, rijstwijn, maïzena en een kleine beetje versgemalen peper. Maak er 30 kleine balletjes van. Leg op ieder wontonvelletje een balletje en knijp de bovenkant met natte vingers tot een buideltje. Knip een rondje zo groot als het stoommandje uit bakpapier en leg dit op de bodem van het stoommandje. Smeer met een kwastje een klein beetje sesamolie op het bakpapier. Leg de wontons op het bakpapier. Ze mogen elkaar niet raken. Stoom de wontons (in etappes) een minuut of vijf in een stoommandje boven kokend water.