De Indiase keuken staat bekend om zijn vele vegetarische gerechten. Dan Toombs, ook bekend als The Curry Guy, kreeg zijn kookboek met alleen vegetarische gerechten uit India dan ook moeiteloos vol. In Veggie, uitgegeven door Good Cook, staan naast curry’s ook barbecuegerechten, bijgerechten, een recept van zachte rijst-bonencakejes met cashewnoten en desserts. Daarnaast zijn er basisrecepten voor het zelf maken van garam masala en chaat masala. Ook aan de veganisten is gedacht. Zodra er zuivel of eieren in verwerkt worden, dan geeft The Curry Guy een veganistisch alternatief.

Broccolicurry

Ingrediënten voor vier personen:

  • 500 gram broccoli in roosjes
  • stukje gemberwortel (2,5 cm)
  • 70 gram geraspte kokos
  • 3 eetlepels geroosterd sesamzaad
  • 70 gram geroosterde pinda’s
  • 1 theelepel chilipoeder
  • 1 theelepel kurkuma (koenjit)
  • 1 ui
  • 2 groene pepers
  • 3 teentjes knoflook
  • 3 tomaten
  • 1 blik kokosmelk (400ml)
  • zout en versgemalen peper
  • 1/2 theelepel garam masala
  • 3 eetlepels ghee of kokosolie.

Rasp het stukje gemberwortel fijn. Snijd de ui klein. Hak de knoflook en de groene pepers fijn. Hak de tomaten grof. Breng in een flinke pan een laagje water aan de kook en stoom de broccoli in ongeveer drie minuten beetgaar (blancheren kan natuurlijk ook, maximaal twee minuten, en laat de broccoli daarna goed uitlekken). Verhit een grote koekenpan of wok op middelhoog vuur en voeg de ghee of kokosolie toe. Doe de gemberwortel, de kokos, twee eetlepels sesamzaad, de pinda’s, chilipoeder en gemalen kurkuma erbij. Roerbak gedurende een minuut of drie. Roer de ui en de groene pepers erdoor en bak ongeveer vijf minuten tot de ui zacht en lichtbruin geworden is. Voeg de knoflook toe en roer alles goed door. Na een minuut de tomaten erbij doen. Voeg de broccoli en de kokosmelk toe. Verwarm de broccoli, maar zorg ervoor dat deze niet slap wordt. Breng de curry op smaak met zout en versgemalen peper. Bestrooi met de garam masala en een eetlepel geroosterd sesamzaad. Serveer de broccolicurry met een kom gekookte rijst. Geef vooraf wat papadums met een yoghurtsausje als dip. Meng daarvoor 500 gram yoghurt (of soja- of kokosyoghurt) met het sap van 1 limoen, 1 theelepel chilipoeder, zout en chaat masala naar smaak. Begin met een bescheiden theelepel en voeg eventueel nog wat toe. Chaat masala is te koop bij de toko en vooral het mangopoeder (amchoor) dat daar in zit, geeft deze yoghurtsaus meteen een herkenbaar Indiase smaak.