Het boek is een Japanse foodtour van Tim Anderson, uitgegeven bij Karakter. Niet direct een kookboek voor beginners; voor de liefhebber van de Japanse keuken is het een fijn boek met mooie afbeeldingen en verhalen over Japanse eetgewoonten en ingrediënten. Ook staan er recepten in van de hier op foodfestivals verkrijgbare okonomiyaki, een goed gevulde pannenkoek en takoyaki, poffertjes met inktvis die worden gemaakt in een speciale pan. De kuiltjes van die pan zijn dieper dan die van onze poffertjespan. In het kookboek las ik de tip om de Japanse poffertjes te maken in een mini muffinvorm in een oven van 240 graden. Keer de poffertjes regelmatig om ze rondom bruin te krijgen. Dat ga ik vaker doen. Bij de tonkatsu serveerde ik gekookte noodles met sojasaus, sesamolie en een fijngesneden voorjaarsuitje.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 400 gram varkenslende
  • 1 theelepel zout
  • 1 ei
  • 1 eetlepel olie
  • 2 eetlepels bloem
  • 150 gram panko (Japans grof paneermeel)
  • 1/4 spitskool
  • Tonkatsu-saus
  • olie om te frituren.

Bestrooi het vlees met zout en wrijf dit er goed in. Laat het vlees een uur rusten. Snijd de spitskool ragfijn en zet apart. Zet drie diepe borden klaar. Klop in een bord het ei met een eetlepel olie los. Hierdoor ontstaat een waterdichte laag rond het vlees en blijft het van binnen sappig. Leg in de andere borden bloem en panko. Haal de lapjes door de bloem, schud het overtollige eraf en leg ze dan in het eimengsel. Laat ze hier een paar minuten in liggen, zodat de bloem het ei opneemt en zo een soort lijm vormt. Haal ze dan door de panko. Zorg ervoor dat de schnitzels er goed en aan alle kanten mee zijn bedekt. Verhit de olie tot 160 graden. Frituur de schnitzels één voor één. Laat ze in vijf minuten gaar en bruin worden. Haal uit de pan en laat op keukenpapier uitlekken. Snijd de Tonkatsu in reepjes van een halve centimeter. Zo kunt u ze makkelijk oppakken met eetstokjes. Leg ze op vier borden en geef de spitskool erbij. Serveer met gekookte noodles, op smaak gebracht met sojasaus en sesamolie. Garneer met voorjaarsui. Geef de Tonkatsu-saus (te koop in de supermarkt) er bij.