De Thaise satésaus is zoeter en dunner dan die wij kennen uit de Indonesische keuken en wordt geserveerd in kleine kommetjes. De saté bestaat uit kleinere stukjes kip. Het voordeel is dat het vlees snel klaar is en de kans op verbranden terwijl de binnenkant nog niet gaar is, is klein. Gebruikt u de barbecue, leg dan eerst de 20 houten prikkers een tijdje in een laagje water om te voorkomen dat ze verbranden.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram kippendijenfilet
  • stukje gemberwortel (2 cm)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel bruine suiker
  • 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit)
  • 1 theelepel gemalen sereh
  • 1 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1/2 eetlepel Thaise gele currypasta
  • 2 eetlepels vissaus
  • 2 eetlepels fijngeraspte santen (blok) of 3 eetlepels kokosmelk uit blik
  • 1 eetlepel olie
  • Houten prikkers.

Voor de saus:

  • 3 eetlepels pindakaas met stukjes noot
  • 1 eetlepel gele currypasta
  • 2 eetlepels bruine suiker
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 2 eetlepels vissaus
  • een kwart liter kokosmelk.

Voor de garnering:

  • 2 eetlepels gehakte pinda’s
  • 1 voorjaarsuitje
  • 1 rode peper.

Snijd de kip in kleine stukjes van ongeveer anderhalve centimeter. Pers de teentjes knoflook uit boven een kom. Rasp de gemberwortel fijn en voeg toe. Meng met de suiker, kurkuma, sereh, komijn, gele currypasta, vissaus, santen en een eetlepel olie. Roer goed. Schep de kipblokjes erdoor en dek de kom af. Zet de kip een paar uur in de koelkast om te marineren. Schep halverwege nog een keer om.

Doe alle ingrediënten voor de saus in een steelpannetje. Roer goed en voeg nog een deciliter water toe. Breng al roerend aan de kook. Zet het vuur laag en laat de saus een minuut of vijf zachtjes koken. Als de saus dreigt in te dikken, voeg dan nog een beetje water toe. Proef de saus en voeg eventueel nog een beetje tamarindepasta en/of vissaus toe. Snijd voor de garnering de voorjaarsui en de rode peper in dunne schuine ringen.

Rijg de kip aan de stokjes. Verhit een barbecue of een grillpan en rooster de saté rondom bruin en gaar. Leg de stokjes op een schaal en bestrooi met de gehakte pinda’s, voorjaarsui en ­rode peper. Serveer de saus in kom­metjes.