Ingrediënten voor vier personen:

  • 280 gram sushirijst
  • 5 eetlepels rijstazijn
  • 1 eetlepel suiker
  • 1/2 theelepel zout.

Voor de inktvis:

  • 500 gram schoongemaakte rauwe inktvis
  • 2 eetlepels tamarindepasta
  • 2 eetlepels limoensap
  • 1 1/2 eetlepel vissaus
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel suiker
  • 1 eetlepel zoete chilisaus
  • 1 kleine rode ui
  • 1 handvol korianderblad
  • 1 handvol muntblaadjes
  • 1 theelepel zout.

Doe de rijst in een zeef en spoel onder koud stromend water tot het water helder is. Laat ongeveer vijftien minuten uitlekken. Leg de rijst in een pan en voeg 570 milliliter koud water toe. Breng aan de kook. Zodra het water kookt, leg een deksel op de pan en zet het vuur zo laag mogelijk. Laat vijftien minuutjes zachtjes koken. Zet de pan van de hittebron en laat nog een kwartiertje rusten. Breng de rijstazijn in een steelpannetje aan de kook. Haal van het vuur en roer er de suiker en het zout door. Laat al roerend oplossen. Doe het azijnmengsel met de rijst in een grote kom en schep om. Laat helemaal afkoelen.

Snijd de inktvis in reepjes en kerf de kanten zonder vliesje kruislings lichtjes in. Pers de teentjes knoflook uit. Snijd de rode ui in dunne halve ringen.

Verwarm in een steelpannetje de tamarindepasta met 60 milliliter heet water. Voeg  het limoensap, de vissaus, uitgeperste knoflook, suiker, chilisaus, ui, koriander en munt toe. Roer goed om. Zet het vuur uit.

Breng een grote pan met water en een theelepel zout aan de kook. Doe de inktvis in het water en laat 45 seconden koken tot de inktvis wit is geworden. Giet af in een vergiet en spoel af onder koud water om het kookproces te stoppen. Schep de inktvis door de tamarindesaus en schep goed om. Schep de sushirijst op vier borden of kommen. Verdeel de inktvis en de saus over de kommen. Van dit recept kun je ook supersnel een pokébowl maken: doe er wat gekookte sojaboontjes (edamame) bij, zeewiersalade en wat zeekraal of komkommerreepjes.