WOK!

Kookboeken 25 aug. 2022

Jeremy Pang, schrijver van het kookboek WOK!, heeft een kookschool, de School of Wok, gevestigd in Covent Garden in Londen. Daar is ook dit boek ontstaan. Naast het koken met leerlingen maakt Jeremy ook online-videotutorials die je kunt vinden op YouTube. In Wok! staan Aziatische recepten die in een handomdraai te maken zijn. Ook kwam ik voor het eerst het woord wokklok tegen: een eenvoudig en praktisch hulpmiddel. De voorbereide ingrediënten worden 'mise en place' op een systematische manier klaargezet, waarbij een rond bord als klok gebruikt wordt. Zodra alle ingrediënten voorbereid zijn, deze op een bord leggen in de volgorde waarin ze nodig zijn. Je begint op 12.00 uur en draait dan met de klok mee. Deze handige methode kan natuurlijk bij alle maaltijden gebruikt worden. Het is even wennen, maar voor mij werkt het! Dankjewel Jeremy! Ook kwam ik in dit boek het recept tegen voor een krabomelet uit Bangkok van Jay Fai. Zij heeft een klein eetzaakje in Bangkok met een Michelinster! Ze is bekend van Netflix en haar duikbril die haar beschermt tegen de vonken uit de gloeiend hete wok. Ook ik heb daar wel eens krabomelet gegeten en kan Jay Fai zeker aanraden. Geduld is wel een schone zaak want de wachtrijen zijn lang. En als je dan toch in Bangkok bent... zeker de moeite waard! WOK! is uitgegeven door uitgeverij GOOD COOK.

Ik koos voor het recept Schoonzooneieren. Ik hou van de kort gefrituurde eieren in een licht zure, pittige saus. De naam zou gegeven zijn door een vrouw die haar schoonzoon wilde waarschuwen goed voor haar dochter te zorgen anders zou ze zijn eieren frituren. Nou ja. Ik gebruikte voor dit gerecht kippeneieren en aten er met drie personen van.

Schoonzooneieren

Benodigdheden voor 2 personen:

 • 5 grote gedroogde chilipepers
 • 4 eendeneieren of 6 kippeneieren, op kamertemperatuur
 • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
 • plantaardige olie, om in te frituren

Voor de saus:

 • 3 eetlepels tamarindepasta
 • 2 theelepels palmsuiker of bruine suiker
 • 1 1/2 eetlepel vissaus
 • 5 eetlepels heet water
 • 1/2 theelepel donkere sojasaus

Ter garnering:

 • 2 eetlepels gebakken uitjes
 • 1/4 theelepel chilivlokken of chilipoeder
 • handvol korianderblaadjes

Bereidingswijze:

Week de gedroogde rode chilipepers 10 minuten in heet water. Laat uitlekken. Meng de ingrediënten voor de saus in een kleine kom en roer tot de suiker is opgelost.

Breng een kookpan met water aan de kook en leg de eieren voorzichtig in de pan. Kook de eendeneieren 6 minuten en de kippeneieren 5 minuten. Giet het hete water af en leg eieren in ijskoud water om het kookproces te stoppen. Pel de eieren na 5 minuten afkoelen en droog goed met keukenpapier.

Maak een wokklok:

Begin op 12 uur met de gekookte eieren, daarna de knoflook, geweekte en uitgelekte rode chilipepers en als laatste de saus.

Verhit de olie tot 180° en frituur de eieren 1 tot 2 minuten tot ze goudbruin zijn. Laat de eieren op een bord bekleed met keukenpapier uitlekken. Snijd ze doormidden en leg op een serveerbord.

Als je een wok hebt gebruikt voor het frituren, giet dan de olie voorzichtig in een hittebestendigde kom om af te koelen. Verhit de wok met de olie die erin is achtergebleven op hoog vuur. Voeg de knoflook toe en roerbak 30 seconden. Voeg dan de geweekte rode chilipoeder toe. Schroei de chilipepers 30 seconden en giet de saus in de wok. Breng flink aan de kook. Laat de saus 2 tot 3 minuten lekker pruttelen. Giet de pruttelende saus over de eieren. Garneer met de gebakken uitjes, de chilivlokken en de korianderblaadjes.

Tags