Ingrediënten voor vier personen:

  • 2 tonijnsteaks
  • 6 eetlepels mayonaise
  • wasabi
  • 8 ronde vellen rijstpapier
  • 8 kleine slabladeren
  • teentje knoflook
  • stukje gemberwortel (1 cm)
  • 2 theelepels vissaus
  • 1 groene peper
  • 2 voorjaarsuitjes
  • 1/4 komkommer
  • 1/4 winterwortel
  • 1 handje ongezouten pinda’s
  • 1 eetlepel korianderblaadjes
  • 1 eetlepel muntblaadjes
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel olie.

Laat de tonijnsteaks op kamertemperatuur komen. Dep de tonijnsteaks goed droog met keukenpapier. Verhit een eetlepel sesamolie en een eetlepel olie in een koekenpan. Bak de tonijnsteaks op hoog vuur in ongeveer anderhalve minuut per kant. Ze mogen van binnen rosé blijven.

Hak het teentje knoflook fijn, schil het stukje gemberwortel en hak het fijn. Snijd de groene peper in de lengte doormidden, verwijder zaad en zaadlijsten en hak de peper in kleine ringetjes. Doe de knoflook, gember, vissaus en peper in een kom en meng goed.

Snijd de voorjaarsuitjes in luciferdunne reepjes. Halveer het kwart stuk komkommer in de lengte, verwijder de zaadlijsten en snijd de komkommer eveneens in luciferdunne reepjes. Schil de winterwortel en snijd ook deze in dunne reepjes van een centimeter of drie. Hak de pinda’s fijn of stamp ze even in de vijzel. Pluk de korianderblaadjes en de muntblaadjes van de steeltjes.

Snijd de tonijn in plakken.  Doe zes eetlepels mayonaise in een kommetje en voeg er een streep wasabi van een centimeter of vier aan toe. Roer goed. Leg op elke plak tonijn een flinke lik wasabi-mayonaise.

Vul een grote schaal met warm water. De rijstvellen moeten nu één voor één worden geweld. Leg ze daarvoor dertig seconden in het warme water. Leg het rijstvel op een bord. Leg er een blad sla op en verdeel er de tonijn, voorjaarsuitjes, komkommer, wortel, knoflookmengsel uit de kom, koriander, munt en pinda’s over. Vouw de rijstvellen dicht, als een envelop, en maak er een strak rolletje van. Vul op deze manier alle rijstvellen en leg ze op een grote schaal. Serveer de poh pia’s met een kommetje sojasaus.