Het eerste kookboek van Dorothy Porker van Vette Sletten heet NOMNOMNOM en is een eigenzinnige verzameling recepten waar voorop staat dat het vooral lekker moet zijn. En daar hou ik van. Tot nu toe is ze vooral bekend van haar instagram, twitter en facebookaccount. Met haar vernieuwende foodblog “Vette Sletten” maakt ze dagelijks nieuwe eetvrienden. Het boek heeft mooie, gekke foto’s die uitnodigen om aan de slag te gaan. Ik viel voor het recept Curry Laksa Rijstsoep. Normaal wordt Laksa met noedels gegeten maar met rijst zeker zo lekker! Ik heb van twee recepten één gemaakt. Eerst de laksabouillon die nodig is voor de rijstsoep en daarna de Curry Laksa Rijstsoep met vis. NOMNOMNOM is eind augustus uitgegeven bij Fontaine uitgevers.

Ingrediënten voor twee personen:

Curry Laksabouillon:

  • 5 sjalotjes
  • 4 cm verse kurkuma, grofgehakt
  • 3 cm verse laos, grofgehakt
  • 4 stengels sereh, fijngehakt (alleen de zachte kern)
  • 10 gedroogde chilipepers
  • 5 kemirienoten
  • 2 theelepels trassi
  • 2 eetlepels zonnebloemolie
  • 400 ml bouillon (garnalen-, kippen of groentebouillon)
  • 200 ml kokosmelk
  • vissaus (naar smaak)

Curry Laksa Rijstsoep:

  • 300 gram witvisfilet
  • 1 eetlepel boter
  • 125 gram doperwten (diepvries)
  • peper en zout
  • 250 gram afgekoelde rijst
  • 2 eieren, hardgekookt
  • 2 bosuitjes in dunne ringen
  • verse koriander
  • 1 limoen

Voor de Laksabouillon maak je een kruidenpasta door de sjalotten, kurkuma, laos, sereh, chilipepers, kemirienoten en trassi in een keukenmachine te pureren. Verhit de olie in een braadpan en fruit de kruidenpasta hierin aan tot hij flink begint te geuren, 2-3 minuten. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. Roer de kokosmelk erdoor, proef en breng op smaak met wat vissaus.

Zet het vuur uit en laat de visfilet hier 10-15 minuten in garen. Vis de vis uit de bouillon en druk hem zachtjes met een vork in grove ‘flakes’.

Smelt een klontje boter in een steelpan. Schep hier de helft van de Laksabouillon in en laat deze voor de helft inkoken. Voeg nu de doperwtjes en de rijst toe en verwarm alles 3-5 minuten goed door. Proef en breng eventueel op smaak met peper en zout. Wil je het minder droog? Voeg dan nog wat bouillon toe (ik gebruikte alle bouillon). Verdeel de rijst met de vis en de bouillon over diepe borden. Top af met gehalveerde eieren, bosuitjes en serveer met de in partjes gesneden limoen.