De meeste Indonesiërs sprokkelen in de loop van de dag hun eten bij elkaar bij waroengs en stalletjes. Als ze thuis eten, dan staat er dagelijks een schaal gekookte rijst op tafel: nasi puti. Nasi goreng, bij ons een complete avondmaaltijd, wordt in Indonesië vaak gebruikt om de restjes van de vorige dag weg te werken. Wat er over is aan vlees of vis en rijst wordt de volgende ochtend met wat ui, knoflook en kruiden voor het ontbijt gebakken als nasi goreng.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 500 gram rijst  
  • zout
  • 250 gram garnalen  
  • 150 gram blokjes vetspek
  • 3 sjalotjes
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel trasi
  • theelepel gemalen komijn
  • 2 theelepels gemalen koriander
  • 1 dessertlepel sambal oelek
  • 100 gram (diepvries) doperwten
  • 1 dunne prei
  • 125 gram taugé
  • 1 eetlepel ketjap manis (zoet)
  • 2 eieren
  • boter
  • En eventueel nog wat restjes kleingesneden vleeswaar zoals ham, fricandeau of rollade

Bereidingswijze:

Kook de rijst met wat zout volgens de bereidingswijze op de verpakking. Laat de rijst afkoelen. De sjalotjes en de teentjes knoflook fijn hakken. doperwten kort koken. Prei schoonmaken en met het groen in heel dunne ringen snijden. Verhit een grote braadpan en bak hierin de dobbelsteentjes vetspek tot kaantjes. Schep ze met een schuimspaan uit de pan en laat ze op wat keukenpapier afkoelen. Ze worden in dit recept niet meer gebruikt. Fruit in de achtergebleven reuzel de garnalen tot ze lichtroze zijn. Schep ze uit de pan. Fruit de  sjalotjes en knoflook. Voeg trasi toe en fruit dit even mee. Nu komijn, koriander, sambal oelek, doperwten, prei en taugé erbij doen. Alles goed omscheppen en de garnalen en eventueel de restjes vleeswaar toevoegen. Zet het vuur nu laag, om aanbranden te voorkomen. De rijst in delen toevoegen. Een eetlepel ketjap manis er door roeren en om blijven omscheppen tot alles goed vermengd is. Dan de twee eieren loskloppen met een eetlepel water en in een grote koekenpan een klontje boter laten smelten. Bak van de eieren een dunne omelet. Rol de omelet op en snij deze in dunne reepjes. De nasi goreng overdoen op een voorverwarmde schaal en garneren met de omeletreepjes. Geef hierbij wat schaaltjes met sambal in diverse smaken, fruitjes (gebakken uitjes) en een komkommersalade. En serveer er voor de liefhebber de kaantjes bij.