Pandanbladeren geven een lekker smaakje aan deze kruidig gemarineerde kipstukjes. Bij het bakken trekken de aroma's van de bladeren in de kip. Het pandanblad zelf wordt niet gegeten. In Azië worden veel gerechten ingepakt. Daarvoor lenen zich niet alleen pandanbladeren, maar ook bananenblad en koolbladeren. Het sap van de lange smalle bladeren van de pandan of schroefpalm, wordt ook gebruikt bij het groen kleuren van desserts. Op Thaise rijstvelden worden pandanplanten ook tussen de rijst geplant om de rijstkorrels een speciale geur te geven. Die rijst heet pandanrijst.

Benodigdheden voor vier personen:

  • 24 pandanbladeren
  • 600 gram kipfilet
  • 3 teentjes knoflook
  • 8 takjes koriander
  • 2 theelepels versgemalen zwarte peper
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel rijstwijn
  • 1 eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel suiker
  • 2 theelepels sesamzaad
  • 4 eetlepels sojasaus
  • 1 klein rood pepertje
  • stukje gemberwortel (1 cm)
  • 2 eetlepels olie

Bereidingswijze:

De kipfilet in blokjes snijden. Hak knoflook en koriander (blaadjes met stelen) fijn. In een kom versgemalen peper, sojasaus, rijstwijn, sesamolie, suiker, knoflook en koriander tot een marinade roeren. Leg hier de blokje kipfilet in. Laat ze minimaal vier uur marineren. Af en toe omscheppen. Leg de pandanbladeren in een kom water om ze iets soepeler te maken. Na een kwartiertje de bladeren droogdeppen en een paar blokjes kipfilet inpakken in twee pandanbladeren. Eventueel vastzetten met een cocktailprikker.

Voor de saus de sesamzaadjes licht roosteren in een droge koekenpan. Iets af laten koelen en in een vijzel fijnstampen. Het pepertje, eventueel zaadjes verwijderen, zo klein mogelijk snijden. Gemberwortel schillen en fijn raspen. In een kommetje sesamzaadjes, sojasaus, rode peper en gemberwortel goed doorroeren.

Verhit de olie in een koekenpan en bak hierin de kippakketjes in een minuut of tien lichtbruin en gaar. Verwijder de cocktailprikkers en serveer het sesamsausje bij de kippakketjes. Lekker met witte rijst en roergebakken groenten. In plaats van het bakken van de kippakketjes kan je deze ook heel goed stomen. Tien minuten in een stoommandjes en ze zijn gaar.