Er zijn al heel veel Indonesische kookboeken uitgegeven, maar dit boek, met mooie foto’s en heldere recepten, vroeg erom gemaakt te worden, omdat het zo compleet is. Zo geeft het naast recepten een overzicht en uitleg van kruiden en specerijen, maar ook foto’s met een omschrijving van bijzonder keukengerei. De Surabayavorm, een bakvorm met drie vakken, komt daardoor ook aan de orde. Ik geef als voorbeeld uit het boek een heerlijk groentegerecht: Kelapa Urap Urap. Bij dit gerecht serveert u bijvoorbeeld een saté ayam (kipsaté) en natuurlijk een kom witte rijst.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 theelepel gemalen kentjoer
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 rode pepers
  • 6 kaffirlimoenblaadjes (djeroek poeroet)
  • 1 theelepel trasi
  • 60 gram santen
  • 1 blokje gula djawa (15 gram)
  • 3 salambladeren (Indonesische laurier)
  • 100 gram geraspte kokos
  • 350 gram sperziebonen
  • 150 gram wortel
  • 1/2 witte kool
  • 250 gram taugé
  • zonnebloemolie.

Snijd de ui klein, hak de teentjes knoflook grof en snijd de rode peper in stukjes. Verwijder de steeltjes van de kaffirblaadjes en hak ze heel fijn. Maak een boemboe (specerijenpasta) door de ui, knoflook, gemalen kentjoer, zout, rode pepers, fijngesneden kaffirblaadjes en trasi fijn te wrijven met een stamper in een vijzel (in een keukenmachine mag natuurlijk ook).

Maak de sperziebonen schoon en snijd ze in drieën. Snijd de wortel in luciferdunne reepjes. Snijd de witte kool in fijne slierten. Maak de taugé schoon leg in een vergiet, spoel af en laat uitlekken. Verhit een dunne laag zonnebloemolie in een wok en fruit hierin op matig vuur de boemboe gedurende een paar minuten. Voeg 150 ml warm water, de santen, de gula djawa en de salambladeren toe. Breng de saus al roerend aan de kook. Laat het iets indikken en voeg dan de geraspte kokos toe. Voeg de sperziebonen en wortel toe en roerbak de groenten een paar minuten tot ze beetgaar zijn. Voeg de kool toe en roerbak deze een minuut mee. Zet het vuur uit en roer de taugé door de groenten. Serveer direct. U kunt dit gerecht heel eenvoudig variëren door de sperziebonen bijvoorbeeld te vervangen door groene aspergetoppen en er wat verse spinazie door te roeren.