IZAKAYA

Kookboeken 1 feb. 2022

Izakaya, het nieuwe kookboek van Tim Anderson, met makkelijke gerechten uit Japanse eethuisjes. Uitgegeven door uitgeverij Good Cook. Een boek met de meest populaire en kenmerkende gerechten uit de eethuisjes van Japan. Een boek met kleine snacks maar ook meer vullende gerechten, drankjes en zoetigheden Meer dan 80 recepten onder meer kleine hapjes als yakitori, inktvisjes of een Japanse curry. Maar ook een hoofdgerechten. Ik maakte het gerecht Pittige Noedelsalade met sesamzaad. Een heerlijk recept en zeker een blijvertje! Voor deze noedelsalade moet eerst een sesamdressing gemaakt worden. Ik maakte precies genoeg voor deze noedelsalade. Als u meer wilt maken kan de sesamdressing ongeveer een week in de koelkast bewaard blijven. Deze dressing is ook lekker over bijvoorbeeld een salade met spitskool, wortel en taugé.

Bijna alle ingrediënten zijn te koop in de supermarkt, ook het Japanse zevenkruidenpoeder: Shichimi Togarashi van Euroma door Jonnie Boer. Van het merk S&B vind u bij de toko, Japans zevenkruidenpoeder Nanami Togarashi. Voor het varkensgehakt moet u waarschijnlijk naar uw slager.

PITTIGE NOEDELSALADE MET SESAMZAAD

Ingrediënten voor 2 personen:

Sesamdressing

  • 1 eetlepel sesamzaad
  • 45 gram sesampasta (tahin)
  • 40 ml ongezoete sojadrink
  • ½ eetlepel sesamolie
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 theelepel citroensap
  • ½ eetlepel suiker
  • ½ eetlepel sojasaus
  • snuf zout
  • snuf dashipoeder

Bereidingswijze:

Rooster het sesamzaad ongeveer 10 minuten voortdurend roerend in een droge koekenpan op middelhoog vuur, tot het zaad donkerder van kleur is en het aroma vrijkomt. Haal uit de pan en laat afkoelen. Wrijf het sesamzaad grof in een vijzel, of keukenmachine. Voeg de rest van de ingrediënten toe en roer tot de suiker is opgelost.

Noedelsalade

  • Pittige noedelsalade met sesamzaad
  • 2 eetlepels chiliolie
  • 1 teentje knoflook, fijngehakt
  • 1 cm gember, geschild en fijngehakt
  • 150 gram varkensmarkt
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel mirin
  • 100 gram taugé
  • 2 porties ramennoedels
  • 1 komkommer, in luciferdunne reepjes
  • 2 lente-uitjes in heel dunne diagonale ringetjes
  • 1 bakje waterkers
  • 1 eetlepel sesamzaad, gemalen tot de consistentie van grof zand
  • Een paar snufjes shichimi  (Japans zevenkruidenpoeder)
  • 1 eidooier

Bereidingswijze:

Zet een raam open of de afzuigkap aan. Verhit de chiliolie in een koekenpan op middelhoog vuur, voeg de knoflook, de gember en het varkensgehakt toe en roerbak in 5 minuten rul. Voeg de sojasaus en de mirin toe en roerbak nog 5 minuten, tot het vocht volledig is ingekookt. Zet apart en laat afkoelen. Breng een pan met water aan de kook en blancheer de taugé 30 tot 60 seconden. Schep met een schuimspaan uit de pan en spoel af onder koud water. Breng het water in de pan weer aan de kook, voeg de noedels toe en kook ze zacht. Giet de noedels af en spoel af onder koud water; meng de noedels daarbij met je handen door elkaar zodat je zoveel mogelijk zetmeel verwijdert. Meng de helft van de taugé met alle noedels en meng met de helft van de sesamdressing. Schep in een serveerschaal (of verdeel over 2 diepe borden) en verdeel de rest van de taugé over de noedels, gevolgd door de komkommer en de lente-ui. Sprenkel de rest van de dressing en eventueel extra chiliolie erover en garneer met de waterkers, het sesamzaad, de shichimi. Leg de eidooier(s) in het midden en meng voor het eten alles goed door elkaar. Serveert u dit gerecht in 2 diepe borden, gebruik dan 2 eidooiers. Geef er eetstokjes bij.

Tags