Eerst even over de kemirienoten: die zien eruit als hazelnoten en daardoor lijken ze aantrekkelijk om rauw als een borrelnootje te eten. Maar dat zou ik echt afraden. Ze zijn namelijk licht giftig en dat effect verdwijnt pas zodra je ze bakt, roostert in een droge koekenpan of boven een vuurtje poft. De schil is keihard en die krijg je met de sterkste notenkraker nog niet kapot. Vandaar dat kemirienoten alleen gepeld te koop zijn. In de Aziatische keuken, vooral die van Maleisië en Indonesië, worden ze gebruikt om de structuur van soepen en sauzen dikker te maken. De smaak van deze vettige noot is vrij bitter, maar daarnaast zo uitgesproken herkenbaar, dat ze zich eigenlijk niet door enig alternatief laten vervangen.

Ingrediënten voor vier personen:

  • 600 gram grote garnalen
  • 4 rode peper
  • 6 sjalotjes
  • 4 teentjes knoflook
  • stukje laoswortel (2 cm)
  • 1 theelepel trasi
  • 5 kemirienoten
  • 2 grote vleestomaten
  • 2 theelepels gemalen kurkuma (koenjit)
  • 1 serehstengel
  • 1/2 eetlepel tamarindepasta
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 eetlepel bruine suiker
  • 3 eetlepels olie

Bereidingswijze:

Pel de garnalen. Spoel ze af met koud water. Laat ze in een vergiet uitlekken en dep ze droog met keukenpapier. Verhit een koekenpan (zonder olie) en rooster hierin de kemirienoten. Snijd de rode pepers grof. Pel de sjalotjes en hak ze doormidden. Pel de knoflookteentjes en halveer ze. Schil het stukje laoswortel en hak het fijn. Doe de rode pepers, de sjalotjes, de knoflookteentjes, de laoswortel, de trasi en de kemirienoten in een keukenmachine en maal er een pasta van. Kruis de vleestomaten in met een scherp mes en leg ze gedurende een minuut in kokend water. Verwijder het vel en snijd het vruchtvlees in kleine stukjes. Plet de serehstengel met de zijkant van een mes en leg er een knoop in. Verhit de olie in een wok. Voeg het gepureerde mengsel toe en roerbak het kort. Doe dan de kurkuma, de serehstengel, de tamarindepasta, zout en suiker erbij. Voeg de tomaten en een deciliter warm water toe. Breng aan de kook, zet het vuur dan lager en laat het gerecht vier minuten zachtjes sudderen. Doe de garnalen erbij en laat deze in nog eens vier minuten meesudderen. Verwijder de serehstengel en doe het garnalengerecht over in een voorverwarmde schaal.