Ingrediënten voor vier personen:

  • 1 blok tahoe (400 gram)
  • 3 teentjes knoflook
  • stukje gemberwortel (3 cm)
  • 2 serehstengels
  • 3 eetlepels sojasaus
  • 1 dessertlepel tamarindepasta
  • 1 spitskool, 150 gram sperziebonen
  • 150 gram taugé, 2 gekookte aardappelen
  • 2 gekookte eieren
  • 1/2 komkommer
  • 2 eetlepels olie.

Voor de saus:

  • 1/2 pot pindakaas met stukjes noot
  • 1 blik kokosmelk  (400ml)
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 rode peper
  • 1 eetlepel tamarindepasta
  • 2 eetlepels ketjap manis (zoet)
  • 1 dessertlepel palm- of bruine suiker
  • 2 salambladeren
  • 2 citroenbladeren
  • kroepoek of emping
  • 1 eetlepel olie.

Bereidingswijze:

Druk zoveel mogelijk vocht uit het blok tahoe. Snijd het in blokken van anderhalve centimeter dik en snijd deze vervolgens in vieren. Maak een marinade door in een keukenmachine de teentjes knoflook, geschilde en in plakken gesneden gemberwortel en in stukken gesneden sereh (alleen het onderste witte deel) tot een pasta te pureren. Voeg de sojasaus en de tamarindepasta toe en laat de machine nog even draaien. Schep dit mengsel in een kom en schep er voorzichtig de blokjes tahoe door. Dek de kom af en laat de marinade minimaal een uurtje intrekken. Maak ondertussen de groente schoon. Snijd de kool in vieren, verwijder de kern en snijd de kool in grote stukken. Spoel af in koud water. Maak de sperzieboontjes schoon en breek ze doormidden. Kook de kool kort in kokend water waar wat zout aan is toegevoegd. Kook de sperziebonen beetgaar. Laat de groenten goed uitlekken. Leg de taugé in een vergiet en giet hier kokend water over. Snijd de twee gekookte aardappelen en de gekookte eieren in plakjes. Snijd ook de komkommer in plakjes. Leg op een platte schaal onderop eerst de spitskool. Daar bovenop de plakken aardappel en dan de sperziebonen, taugé en als laatste de plakjes ei. Garneer met de plakjes komkommer.

Hak voor de saus de teentjes knoflook en de rode peper fijn. Verhit de olie in een steelpan en fruit hierin kort de knoflook en rode peper. Pindakaas, kokosmelk, tamarindepasta, ketjap manis, suiker, salam- en citroenbladeren toevoegen. Breng de saus al roerend aan de kook en laat deze een kwartiertje zachtjes koken. Bak ondertussen de tahoeblokjes. Verhit een laagje olie in een pan en bak de blokjes tahoe rondom goudbruin. Schep ze uit de pan en strooi ze over de gado gado.

Proef de pindasaus en voeg eventueel nog een beetje zout toe. Giet een deel van de saus over het gerecht en geef de rest er in een kommetje apart bij. Serveer er rijst en een schaaltje kroepoek of emping bij.