Zalm met paddenstoelen

Maori Murota, de schrijfster van het kookboek Authentiek Japan Thuis, is in Tokio geboren en woont nu in Parijs waar zij eigenaar is van het Japanse lunchrestaurant Maori's Bento-La Conserverie. Ze weet dus waar ze het over heeft! Authentiek Japan Thuis is dan ook meer dan een kookboek met lekkere Japanse gerechten geworden. Zo wordt in het hoofdstuk Meel onder meer uitgelegd hoe je zelf udonnoedels maakt. Ook belangrijke technieken als fermenteren en conserveren worden beschreven. En jazeker, recepten staan ook in dit vuistdikke boek: honderd in totaal, compleet met foto's van alle gerechten als ze eenmaal op het bord liggen. Het is daarmee een heel mooi boek voor iedereen die graag Japans eet en ook graag zelf Japans wil leren koken. Authentiek Japan Thuis is uitgegeven bij uitgeverij Good Cook.

Voor deze zalm met paddenstoelen gerecht gebruikte ik oesterzwammen en verse shiitake. Wij vonden het heerlijk en het is ook nog eens makkelijk en snel te bereiden. Erbij serveerde ik geblakerde aubergine met verse gemberwortel, ook een gerecht uit Authentiek Japan Thuis.

Zalm met Paddenstoelen

Benodigdheden voor vier personen:

  • 4 zalmfilets met huid, elk 125 gram
  • 2 snufjes zout
  • 2 snufjes ongeraffineerde suiker (zoals palmsuiker of kokosbloemsemsuiker)
  • 100 gram enokipaddenstoelen (of oesterzammen of champignons)
  • 100 gram verse shiitake
  • 1 ui
  • eetlepel sojasaus
  • 1 eetlepel extra vergine olijfolie
  • 1 eetlepel sake
  • 1 citroen, in vieren
  • 1 lente-uitje in dunne ringen
  • versgemalen peper
  • fleur de sel

Bereidingswijze:

Bestrooi de zalmfilets met zout en suiker. Laat ze 30 minuten rusten in de koelkast en dep ze dan voorzichtig af met keukenpapier. Snijd de voetjes van de paddenstoelen. Scheur de enoki in stukken en snijd de oesterzwammen in vieren. Pel de ui en snijd deze in ringen van 7 mm dik.

Verhit de oven voor tot 200 graden. Knip vier stukken aluminiumfolie van 30 x 30 cm. Leg op elk stuk wat ui, een zalmfilet en dan wat paddestoelen. Sprenkel er sojasaus, olijfolie en sake over en maal er wat peper over. Vouw de aluminiumfolie en papilotte om de zalm: sla de onder- en bovenkant van de folie naar binnen. Pak de zijkanten samen en vouw ze een paar keer dubbel om de papilotte te sluiten. Zet de pakketjes 15 minuten in de oven.

Serveer de vis meteen, open de pakketjes en strooi wat fleur de sel en lente-ui over de vis en geef er een partje citroen bij.