Lemper

Ingrediënten voor vier personen:

  • 500 gram ketan (kleefrijst)
  • 4 krabsticks
  • 1 serehstengel
  • 30 gram santen
  • theelepel zout
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 kemirienootje
  • 1 salamblad; 1 serehstengel
  • stukje laoswortel (1 1/2 cm)
  • 1 theelepel gemalen koriander (ketoembar)
  • 1/2 theelepel gemalen komijn (djinten)
  • 1 theelepel gemalen kurkuma (koenjit)
  • 1/2 theelepel trasi; 1 theelepel bruine suiker
  • 1 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 1 theelepel zout
  • 2 eetlepels olie.

Bereidingswijze:

Leg de rijst in een zeef en spoel goed af met koud water. Doe de rijst in een pan en voeg zes deciliter water toe. Kneus de serehstengel en leg er een knoop in. Rasp de santen grof. Doe de sereh, santen en het zout erbij en breng de rijst al roerend aan de kook. Roer goed over de bodem tot de rijst al het vocht heeft opgenomen. Haal de pan van het vuur. Breng een laag water in een stoompan aan de kook. Schep de rijst in de stoommand en gaar de rijst in een half uur. Zet apart en verwijder de serehstengel. Hak het kemirienootje fijn. Pel de knoflookteentjes en snijd ze zo fijn mogelijk. Schil het stukje laoswortel en snijd het grof. Verhit de olie in een wok. Fruit hierin de knoflook even aan. Doe kemirie, salamblad, serehstengel, laos, koriander, komijn, kurkuma, trasi, bruine suiker, peper en zout erbij. Schep alles goed door. Voeg drie eetlepels water toe en laat alles een minuut of tien zachtjes sudderen. Het is de bedoeling dat het mengsel alle vocht opneemt. Dreigt het te droog te worden, doe er dan wat water bij.

Leg 12 stukjes plasticfolie van vijftien bij vijftien centimeter klaar. Schep wat rijst in het midden van het folie en druk plat met de bolle kant van een lepel. Leg bovenop de rijst een schep van het gebakken mengsel. Trek een krabstick in de lengte uiteen in draden en leg een derde daarvan bovenop het mengsel. Rol de rijst om de vulling en vouw de plasticfolie aan de uiteinden goed dicht. Vorm op deze manier alle twaalf de rolletjes. De lemper kan koud worden gegeten of vlak voor het serveren worden opgewarmd in een stoommandje of in de magnetron. Heeft u er te veel gemaakt, dan kunt de rolletjes in plasticfolie gewoon invriezen.